modrá obloha

modrá obloha

úterý 6. září 2011

Doba jedová

Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.

Sedm kapitol této knížky představuje brilantní, erudovaný a současně velice zábavný pohled na nejrůznější látky, ale i předměty, které nás doprovázejí od „kolébky do hrobu“. Hlavním cílem autorů bylo demystifikovat a podrobit kritickému rozboru různá pravidla a poučky týkající se jednak životosprávy jedince, jednak životního stylu jako takového. U každého jednotlivého příběhu na základě nejnovějších odborných poznatků citlivě zvažují všechna „pro“ i „proti“. Autoři neváhají přiznat, že absurditou doby, ve které žijeme, jsou i protikladné názory odborníků nebo nedostatek relevantních informací o věcech, které nás obklopují (například mikrovlnné trouby nebo pružinové matrace). Každá kapitola je proto doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu.

Knížka je určena pro zvídavé čtenáře, kteří hledají poučení a vysvětlení mnoha současných problémů, jako je třeba melaminový skandál, kontaminace masa a vajec dioxiny, amalgamové plomby nebo široce doporučované očkování dívek ve věku 9–15 let proti rakovině děložního čípku. Mnoho rad a poučení naleznou rodiče kojenců a batolat, ale i senioři při hledání způsobů ke zkvalitnění vlastního života. Doba jedová by měla představovat doporučenou četbu pro studenty i profesionální zdravotníky, neboť obsahuje mnohé informace, které nejsou v učebnicích obsaženy. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu, lobbingu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.


Obsah knihy

1. Co se přidává do vody a potravin

1.1 Fluoridy v prevenci zubního kazu

1.2 Jak nám škodí hliník

1.3 Nebezpečný aspartam

1.4 Něco málo o medu

1.5 Záludný glutamát

1.6 Margaríny, nebo máslo?

1.7 Cholesterol – strašák, nebo přítel?

1.8 Aféra melamin

1.9 Věda potvrzuje: víno je elixír života

1.10 Energetické nápoje

1.11 Nikotin: jed, nebo lék?

1.12 Nebezpečný muškátový oříšek

1.13 „Éčka“ v potravinách

1.14 Jak a co tedy jíst a pít?

2. Vitaminy

2.1 Denní doporučené dávky (DDD)

2.2 Vitaminy a antioxidanty

2.3 Vitamin C

2.4 Význam vitaminů při snižování hladiny homocysteinu

2.5 Málo známé vitaminy skupiny B

2.6 Vitamin D: Kam nechodí slunce, tam chodí lékař...

3. Rizika očkování

3.1 Vývoj očkování v USA a jeho důsledky

3.2 Jak může očkování poškodit děti?

3.3 Očkovací systém v ČR

3.4 Chřipka

3.5 Fakta o Gardasilu (Silgardu) a Cervarixu

3.6 Jak mohou rodiče přispět k bezpečnému očkování dětí?

4. Kosmetika: co nám škodí na kůži i pod kůží

4.1 Jak nám může škodit kosmetika?

4.2 Hliník v deodorantech a opalovacích krémech

4.3 Rtuť ze zubního amalgamu

4.4 Botulotoxin – biologická zbraň, nebo moderní kosmetický přípravek?

4.5 Vlasy – koruna krásy

4.6 Jak může zdraví ženy ovlivnit podprsenka?

4.7 AHA kyseliny v péči o pleť

4.8 Kosmetika ze zahrádek a domácností

5. Domácnost

5.1 Snaha o přílišnou čistotu domácnosti může škodit...

5.2 Toxikologická rizika kuchyňského nádobí

5.3 Škodí nám mikrovlnné trouby?

5.4 Spát či nespat na pružinových matracích?

5.5 Proč není radno používat kůru citrusových plodů...

5.6 Co musíme pečlivě schovávat před dětmi

6. Toxiny v životním prostředí

6.1 Dioxiny, všudypřítomná hrozba

6.2 Bisfenoly

6.3 Nebezpečí kontaminace rtutí

6.5 Je hliník opravdu pro člověka toxický?

6.5 Jsou GMO hrozbou pro další vývoj Evropy?

6.6 Jak nás ohrožují skleníkové plyny?

7. Hormony

7.1 Oxytocin – hormon lásky, věrnosti a důvěry

7.2 Melatonin – hormon tmy a spánku

7.3 Ženské pohlavní hormony

7.4 Mladým až do smrti?

Autoři

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. má dlouholeté zkušenosti z pedagogické práce na Univerzitě Karlově. Zároveň byla řešitelkou a spoluřešitelkou sedmi grantových projektů zabývajících se mechanismy vzniku patofyziologických změn u hematologických onemocnění, schizofrenie, Alzheimerovy nemoci a autismu. Věnuje se též intenzivně vědecko-populární publicistice se zaměřením na biomedicínu.

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. je profesorem toxikologie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pracuje v oboru molekulární biochemie, enzymologie a toxikologie extrémně jedovatých synteticky připravených i přírodních látek a psychofarmak. Ve své vědecké práci se zaměřuje na biochemické mechanismy toxických účinků různých biologicky aktivních látek a léků, zejména v terapii Alzheimerovy nemoci. Zabývá se rovněž působením různých peptidů v procesech učení a paměti.

296 str., brož., 279 Kč, 2001, ISBN 978-80-7387-469-8


Poznámka: Knihu doporučuji do každé rodiny. Je to opravdu zajímavé čtení.



1 komentář:

  1. Už jsem koupila a začala číst, vypadá to skvěle!!! Díky za tip...

    Coccinelle

    OdpovědětVymazat