modrá obloha

modrá obloha

pátek 6. ledna 2012

Hackeři chtějí na oběžnou dráhu vypustit vlastní satelit

Hackeři se chtějí bránit internetové cenzuře dosti kuriózním a nečekaným řešením. Navrhují poslat do vesmíru vlastní satelity, díky kterým by si vybudovali vlastní komunikační sítě a mohli tak zaručit svobodné šíření informací.

Tento nápad vznikl na konferenci Chaos Communication Congress v Berlíně, kam se každoročně sjíždí „smetánka“ z hackerské scény. Podle serveru BBC má už projekt i oficiální název – Hackerspace Global Grid.

„Nejrůznější vládní instituce blokují obsah internetu jen z toho důvodu, že jim to nedělá dobrou image a že nechtějí, aby se některé informace dostaly mezi lidi. Tomu již ale brzo odzvoní,“ uvedl jeden z hackerů na konferenci v Berlíně. A i když jedná o velmi složitý a nákladný projekt, dle slov některých odborníků není neuskutečnitelný. „Soukromé satelity existují, stejně tak i způsob, jak je dopravit do vesmíru,“ řekl pro BBC Alan Woodward z univerzity v Surrey.

Společně s vypuštěním komunikačních satelitů má být vybudována i síť pozemních stanic, které by dokázaly satelity sledovat a komunikovat s nimi. Síť má být kompletně nezávislá na oficiálních komunikačních kanálech a zaručovat tak online svobodu bez jakýchkoliv zásahů vlád a jiných organizací.

Zdroj: dvojklik.cz

5 komentářů:

  1. Tomu fandím, ale obávám se, že si vlády s extrémně vyspělými technologiemi poradí se satelity i se sítí pozemních stanic:(((

    OdpovědětVymazat
  2. To je sice hezké, ale vojenské satelity (zvláště USA a Rusko) jim ty hackerské satelity postřílejí, a bude vymalováno. Musely by ty hackerské satelity mít vlastní obranu, aby to fungovalo !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Musím poopravit, hackerské satelity nebudou zlikvidovány vojensky. Dojde pouze k nešťastné srážce s "neposlušným" meteosatelitem. Nebo se to svede na kosmické smetí. Ale fandím tomu projektu.

    OdpovědětVymazat
  4. Fandim tomu. Ved treba skusat a najde sa riesenie. Bez optimizmu by neexistoval pokrok:-)

    OdpovědětVymazat
  5. resenim je telepatie . konec neradu coming soon

    OdpovědětVymazat